De veredelde websitebouwer genaamd Technisch VA

Afgelopen jaren heeft het beroep virtueel assistent een enorme boost gehad. VA’s vliegen als paddenstoelen uit de grond, en laten we wel zijn, dat is ook heel begrijpelijk. VA worden is niet heel erg moeilijk, je kunt het vanuit huis prima doen en er is een enorme vraag naar VA’s. Maar wanneer is een VA nou een VA, en specifieker: wanneer mag jezelf een technisch VA noemen?

Mijn kijk en ongezouten mening op technisch VA’s

In deze blog dus mijn kijk en ongezouten mening op technisch VA’s en VA’s in het algemeen. En ik weet nu al dat ik hier geen vriendjes mee ga maken.

Laat ik beginnen met de algemene term VA ofwel virtueel assistent. Een algemene misvatting is al dat een VA een manusje van alles is. Dat zou natuurlijk wel makkelijk zijn, maar er is geen enkel groot bedrijf dat de functie van boekhouder, marketingmanager, officemanager, HR manager, verkoper enzovoort bij één persoon neerlegt. Waarom wordt dan gedacht dat dit in een VA wel te combineren is? Natuurlijk kan een VA vaak wel meer dan één ding, door een cursus te volgen en door te leren uit de praktijk kom je best ver, maar je kunt simpelweg niet goed zijn in alles. Laat staan op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen die er spelen. Ik geloof er heilig in dat je het beste bereikt met specialisatie. Als VA kun je dan het meeste betekenen voor jouw klanten. En als klant kun je dan pas hoge verwachtingen hebben van je VA.

Misbruik van de term Technisch VA

Nou zou je denken dat een Technisch VA best wel specifiek is. Maar hemeltjelief, wat wordt deze term misbruikt. Technisch VA is helemaal hip en happening en dat zie je terug in het aantal Technisch VA’s die er maandelijks bij komen. Maar echt dames en heren, als je als Technisch VA niet eens een website weer online kunt krijgen na een verkeerde update of als je geen idee hebt waar je moet beginnen bij een 500 error melding, dan ben je een websitebouwer. Noem jezelf dan geen Technisch VA. Want daarmee schep je verwachtingen die je niet waar kunt maken.

Dan de vraag natuurlijk, wanneer vind ik dat iemand dan wel een Technisch VA is?

Voor mij is een iemand Technisch VA is zij (of hij) met alle thema’s en plug-ins in WordPress kan werken, problemen op kan lossen op de website, maar ook in de code of zelfs op de server, de meest ingewikkelde koppelingen voor elkaar krijgt en veel meer kan dan een simpele funnel bouwen. Een Technisch VA moet niet in paniek raken als er iets mis gaat, maar weten hoe het op te lossen of waar aan te kloppen om het opgelost te krijgen (en dat alleen als het om iets gaat wat bij de programma maker of hosting ligt).

Natuurlijk mag en kan je jezelf als Technisch VA ook specialiseren. Maar de kennis van een Technisch VA moet ver boven het niveau van een websitebouwer of marketing VA liggen, en zeker ruim boven die van je klant.

Bouwen op de mensen die we om hulp vragen

In de wereld van het ondernemen moeten we kunnen bouwen op de mensen die we om hulp vragen. Te vaak gaat het nu mis omdat een VA toch niet kan wat gevraagd wordt en er te hoge verwachtingen worden geschept. En dat is zonde. Wees daarom als ondernemer heel duidelijk in wat jij nodig hebt en wat je verwachtingen zijn en leg als VA duidelijk uit wat je klant wel en ook niet van je mag verwachten. Zo voorkom je teleurstellingen aan beide kanten.

Mijn tips als je op zoek gaat naar ondersteuning

Als groeiende zelfstandig ondernemer zal ook voor jou het punt komen dat je het niet meer alleen kan en hulp nodig hebt. VA’s zijn dan de beste oplossing om jou werk uit handen te nemen. Mijn tips als je op zoek gaat naar ondersteuning: Maak van te voren een lijst met alle werkzaamheden die je uit handen wil geven en ga op zoek naar de specialisten op dat gebied om je te helpen. Ga niet uit van 1 persoon, maar start met je bouwen van een team van specialisten om je heen zodat jij het maximale uit jouw bedrijf kan halen.

Sta je op dit punt maar heb je geen idee waar te beginnen met zoeken? Maak dan eens vrijblijvend een afspraak met mij. Ik kijk graag met je naar wat mijn team en ik voor jou kunnen betekenen.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog!

De podcast

Luister je liever naar de Podcast?
Klik dan hieronder ⬇

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Dream big Do bigger Volg je droom

Dream big Do bigger

Omdat ik zeker weet dat jullie, als ondernemers, met dezelfde vraagstukken worstelen als waar ik mee heb geworsteld deel ik mijn verhaal met jullie ter lering en inspiratie. Want wat ik kan, kan jij ook.

Lees verder

Verkeerd van start gegaan

Verkeerd van start gegaan

Het gebeurt ons op vele vlakken. Zo aan het begin van het jaar, maar ook (met regelmaat bij mij in ieder geval 😉) in de ochtend, bij een kennismaking of zelfs een (eerste) samenwerking. Verkeerd van start gaan. Dat eerste moment bepaalt vaak het verdere verloop.

Lees verder