5 dingen die je moet loslaten als je met een VA gaat werken

Mijn coach Veronique triggerde mij deze week met de volgende vraag: “Wat zijn de dingen die je los moet laten (of al losgelaten hebt) die je meer groei geven?”
Die vraag zette mij aan het denken. Over mijn eigen bedrijf en wat ik tot nu toe heb losgelaten en nog moet loslaten, maar ook over wat dit betekent voor mijn klanten. Als ondernemer kun je alleen groeien als je verandert. Zoals Albert Einstein al zei: “Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je de resultaten die je altijd hebt gekregen.” Ook Veronique zei laatst iets in deze strekking. Het is een waarheid die staat als een koe.

Loslaten als je gaat werken met een VA of een team

Als je gaat werken met een VA of zelfs met een team, geldt eigenlijk precies hetzelfde. Er zijn zaken die je los zult moeten laten zodat jij je kunt gaan focussen op de groei van jouw bedrijf. Als je steeds maar weer over hun schouders mee blijft kijken, gaat het je alleen maar meer tijd kosten in plaats van minder tijd en meer rust. En dat het stukje controle loslaten en je kindje in handen geven van anderen moeilijk, dat kan ik je nu al garanderen. Maar wat geeft het veel meer lucht als je jouw VA of team het vertrouwen geeft dat zij het goed gaan doen!

Dit zul je los moeten laten

Inmiddels ben ik al weer anderhalf jaar verder en heb ik deze vijf zaken al los kunnen laten waardoor ik nu meer kan focussen op de groei van mijn bedrijf.

1. Mijn team moet alles doen zoals ik dat deed

Als je deze gedachte nog had, laat het dan nu vooral los. Want iedereen werkt op zijn eigen manier. En dat is prima. Het belangrijkste is dat er een goed eindresultaat wordt behaald.

2. Het werk moet vlekkeloos/perfect worden gedaan

Natuurlijk moet alles zo goed mogelijk worden gedaan. Maar wees eens eerlijk, liep bij jou ook alles vlekkeloos? Hoe vaak heb je achteraf nog schrijffouten verbeterd of een aanpassing in een funnel moeten doen omdat het niet goed ging? Bij mij was dat zeker zo. Fouten maken is niet erg, daar leer je van. Daar leert dus degene die jou helpt ook van. Niemand is perfect, fouten maken is menselijk. Zolang er maar van deze fouten wordt geleerd en ze weer netjes hersteld worden, dan komt het echt wel goed.

3. Zij zijn de expert, dus ze weten wat ik van hen verwacht

Ook als je experts inschakelt zul je ze moeten voorzien van informatie en je verwachtingen moeten uitspreken. Ga er dus niet van uit dat een VA direct weet wat jij verwacht dat ze doet, maar praat hierover en maak samen afspraken.

4. Een VA of team gaat mij direct tijd opleveren

Als dat je verwachting is, moet ik je helaas teleurstellen. Zorg dat je, zeker de eerste weken, rekening houdt met een overgangsfase waarin je gevraagd wordt nog mee te kijken en overleg nodig is om tot een mooi eindresultaat te komen. Jij bent geen dertien in een dozijn klant, er is dus geen standaard aanpak als het komt op werkzaamheden als VA uitvoeren. Dus gun je VA of team ook de tijd om ingewerkt te raken en jou als klant te leren kennen.

5. Een VA is een manusje van alles

Het zou zo mooi zijn als je één persoon kunt inhuren voor alle taken binnen je bedrijf die je zelf niet meer wilt uitvoeren. Ik zie hier zelf regelmatig oproepen voor voorbij komen met een gigantische wensenlijst van wat die persoon dan allemaal moet kunnen. Ik weet uit ervaring, dat is een utopie. Niemand kan alles weten, laat staan alles perfect uitvoeren. Wil je veel werk uit handen gaan geven, ga dan op zoek naar meerdere personen die je elk vanuit hun eigen expertise kunnen helpen. Daarmee haal je het beste uit jouw team naar boven.

 

Durf jij los te laten?

 

De vraag die je jezelf dus moet gaan stellen is niet “Wat voor werk kan ik allemaal uit handen geven?” maar “Welk werk durf en kan ik loslaten en door een ander laten uitvoeren?”. Hoe meer jij durft los te laten, hoe meer tijd en rust je gaat krijgen om te werken aan de groei van jouw bedrijf. En pas als je durft los te laten, zul je ook meer omzet gaan draaien en meer geld op je bankrekening krijgen.

Dus…… durf je los te laten?

De podcast

Luister je liever naar de Podcast?
Klik dan hieronder ⬇

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Dingen doen waar jij op leeg loopt

Dingen doen waar jij op leeg loopt

Nog niet eens zo lang geleden liet ik het gebeuren. Al halverwege de werkweek was ik uitgeput door kleine klussen en al die e-mailvragen beantwoorden. Het slokte mijn tijd op. Ik wilde zo graag mijn klanten helpen, omdat ik hen het beste gunde. Maar het ging ten koste van mijzelf. En dan ga je jezelf op een gegeven moment tegenkomen.

Lees verder

Dream big Do bigger Volg je droom

Dream big Do bigger

Omdat ik zeker weet dat jullie, als ondernemers, met dezelfde vraagstukken worstelen als waar ik mee heb geworsteld deel ik mijn verhaal met jullie ter lering en inspiratie. Want wat ik kan, kan jij ook.

Lees verder

De veredelde websitebouwer genaamd Technisch VA

De veredelde websitebouwer genaamd Technisch VA

Afgelopen jaren heeft het beroep virtueel assistent een enorme boost gehad. VA's vliegen als paddenstoelen uit de grond, en laten we wel zijn, dat is ook heel begrijpelijk. VA worden is niet heel erg moeilijk, je kunt het vanuit huis prima doen en er is een enorme vraag naar VA's. Maar wanneer is een VA nou een VA, en specifieker: wanneer mag jezelf een technisch VA noemen?

Lees verder